Mircea Lucescu s-a nascut in anul 1945 in Bucuresti si este unul dintre cei mai mari antrenori romani din toate timpurile. Totodata, el are si o frumoasa cariera de jucator.
In acest articol iti expun reusitele din cariera de 6 decenii (atat cea de jucator, cat si de antrenor) a uneia dintre figurile marcante din fotbalul romanesc.
Cariera de jucator a lui Mircea Lucescu
Intre 1961 si 1963, Lucescu isi incepe junioratul la Scoala Sportiva nr. 2 din Bucuresti. In anul 1963 semneaza cu Dinamo Bucuresti, clubul sau de suflet si pe meciurile caruia poti paria online daca parcurgi etapa PokerStars inregistrare.
Tot cu Dinamo Bucuresti si-a facut debutul si in Divizia A, in data de 21 iunie 1964, intr-o victorie rasunatoare impotriva Rapidului, scor 5-2.
Urmatorii doi ani si-i petrece in liga a doua din Romania, la clubul Stiinta Bucuresti, fiind imprumutat la aceasta echipa care avea ulterior sa fie cunoscuta sub denumirea de Sportul Studentesc.
In 1967 revine la clubul din Stefan cel Mare, Dinamo si evolueaza in tricoul rosu pana in 1977. In total, are 250 de aparitii pentru “caini” si reuseste sa inscrie 57 de goluri.
Intre anii 1977 si 1981 se transfera la Corvinul Hunedoara, iar intre 1979 si 1980 activeaza si ca antrenor la aceasta formatie.
In 1989 se reintoarce la Dinamo, de data aceasta pentru ultima data in calitate de jucator si joaca doar un sezon. Reuseste un record marcant, fiind cel mai in varsta jucator care a evoluat in prima liga, la 45 de ani, intr-un meci Dinamo – Sportul Studentesc din 16 mai 1990.
Cariera de antrenor
Debutul in cariera de antrenor a fost la Corvinul Hunedoara, fiind si antrenor si jucator timp de 3 ani.
In anul 1981, este desemnat si ca selectioner al reprezentativei Romaniei. Aici a reusit un lucru remarcabil, calificand nationala noastra la primul Campionat European, cel din 1984.
In anul 1984 se reintoarce la Dinamo, de data aceasta din postura de tehnician. 6 ani mai tarziu, reuseste o performanta notabila si aduce titlul in Stefan cel Mare.
Perioada de antrenorat in “Il Calcio”
In 1990, Mircea Lucescu semneaza o intelegere cu formatia italiana Pisa, club la care ramane insa doar 1 sezon.
Apoi, in anul urmator face o intelegere cu Brescia, club pe a carui banca tehnica ramane pana in 1996.
La un an distanta, alege sa se reintoarca in Romania, o alegere cel putin surprinzatoare, preluand conducerea tehnica a rivalei dinamovistilor, Rapid Bucuresti, insa s-a convins ca nu a fost o optiune prea fericita.
Astfel, in 1998, are loc revenirea in fotbalul italian, insa de data aceasta semneaza un contract cu un club mult mai important, Inter Milano.
Prima experienta ca antrenor in Turcia
In anul 2000, dupa o revenire de scurta durata la Rapid, Mircea Lucescu face o intelegere cu Galatasaray. Are amintiri foarte placute aici, succesul cel mai mare venind in Super Cupa Europei pe care a castigat-o impotriva galacticilor de la Real Madrid.
Cu Lucescu pe banca, in sezonul 2000-2001, Galatasaray ajunge pana in sferturi in UEFA Champions League, unde cedeaza in fata Realului.
In sezonul imediat urmator, Galata se opreste in faza a doua a competitiei europene de prestigiu, dar reuseste sa castige titlul in Turcia. Inexplicabil, la finalul sezonului, Mircea Lucescu este demis, iar locul sau este preluat de Fatih Terim.
Nu a trecut foarte mult timp, iar abilitatile tehnice ale lui Lucescu au fost remarcate de Besiktas, clubul semnand cu “Il Luce” in 2002.
Chiar in primul sezon la Besiktas, la centenarul clubului, Lucescu aduce titlul. Mai important decat atat este ca formatia a obtinut 85 de puncte, un record absolut pana la acel moment.
Sezonul 2003-2004 este unul de groaza pentru Lucescu la Besiktas. Echipa nu a trecut de faza grupelor in UEFA Champions League si a cedat apoi in detrimentul Valenciei in Cupa UEFA. La inceputul lunii ianuarie, Besiktas avea un avans in campionat, insa intr-o partida contra lui Samsunspor, arbitrul i-a eliminat 5 jucatori lui Lucescu.
De atunci a inceput un declin rapid pentru Besiktas, din care si-a revenit foarte greu. La finalul sezonului, antrenorul roman si-a inaintat demisia.
Perioada Sahtior Donetk
Anul 2004 este cel in care Lucescu semneaza o intelegere cu Sahtior Donetk. Nu a durat prea mult ca romanul sa se integreze si sa faca treaba in Ucraina. La doar cateva zile distanta de cand a preluat banca tehnica, a adus deja primul trofeu, Cupa Ucrainei.
In anul imediat urmator, Sahtior castiga si titlul in Ucraina, al doilea din istoria clubului. Au mai venit apoi alte 7 campionate castigate, 5 dintre acestea fiind consecutive.
Abia in 2009 “Il Luce” a reusit sa aduca primul titlu european in palmaresul lui Sahtior, Cupa UEFA, in urma unei finale adjudecate la limita cu Werder Bremen.
Lucescu in Rusia
In anul 2016, incearca experienta rusa, fiind numit antrenor al lui Zenit. N-a fost deloc un an reusit, pentru ca Zenit a terminat sezonul pe locul al treilea, ratand astfel prezenta in Champions League, lucru care a adus si demiterea romanului de pe banca tehnica.
Antrenor al selectionatei Turciei
Lucescu a ocupat postul de selectioner al Turciei in 2017, in locul lui Fatih Terim. Aceasta functie a avut-o doar doi ani, in care turcii au evoluat sub conducerea sa in 17 partide.
Revenira in Ucraina
2020 este anul in care Lucescu preia formatia Dinamo Kiev, spre nemultumirea suporterilor care nu-l apreciau pentru ca antrenase in trecut marea rivala, Sahtior.
Totusi, a reusit sa aduca titlul aici inca din primul sezon, insa a incetat apoi colaborarea cu Dinamo Kiev din cauza izbucnirii razboiului dintre Ucraina si Rusia.
Cu o asemenea experienta uriasa in spate din postura de antrenor, Mircea Lucescu este cu siguranta cel mai renumit tehnician roman si va ramane pentru totdeauna unul dintre numele cu care noi romanii ne putem lauda pe plan fotbalistic.